Escalfament del Planeta, debilitament del Jet Stream i canvi climàtic

Fa sis setmanes que estem confinats i confinades pel coronavirus #COVID19,  des del 16 de març: falles, setmana santa, la pasqüa fins St. Vicent. I pràcticament no ha parat de ploure. No són habituals unes pluges tant persistents i abundants. Què està passant ?

1. DADES 

💨💦Portem 12 mesos de molta pluja. AVAMET ha fet balanç de l'últim any amb una taula resum de la precipitació acumulada: des d'abril de 2019 ha plogut moltíssim i algunes poblacions de la meitat sud han registrat el període de 12 mesos més plujós des que hi ha dades.



2. EL CANVI CLIMÀTIC JA HA ARRIBAT

Ja fa anys que hem observat fenòmens meteorològics extremats, més freqüents i més intensos, com les onades de calor fora de "temporada", els temporals que arrasen les costes, incendis voraços i pluges torrencials desconegudes al nord d'Europa, fenòmens de Gota Freda que no són habituals en determinades estacions a les nostres latituds. Els anys 2015, 2016, 2017 i 2018 han estat els anys més càlids mai enregistrats. Les temperatures de les latituds altes i baixes difereixen cada vegada menys.

Els canvis en les precipitacions i en les temperatures estan directament relacionades amb l'escalfament global i el seu impacte a l'Àrtic, on les temperatures han augmentat entre dos i tres vegades més ràpidament que a la resta del Planeta. Les plaques de gel s'han reduit un 40% en tan sols 30 anys.

Segons estudis científics, tot açò ha originat el debilitament del JET STREAM que està originant canvis en el clima a l'Hemisferi Nord, doncs el comportament d'aquest corrent d'aire és un dels factors importants que determina el temps atmosfèric 👉 FACTORS i ELEMENTS DEL CLIMA. Cap lloc, a un i l'altre costat de l'Atlàntic nord, s'escapa dels canvis en el comportament del Jet Stream: el seu moviment defineix el clima i el seu debilitament també està afectant a tot el clima del planeta.

imatge: Electroverse documenting Earth Changes

De forma que el Jet Stream tendeix a desviar-se de la seua trajectòria habitual, sobre tot durant l'hivern i l'estiu, on normalment circula en latituds nòrdiques. Ara, les seues ondulacions arriben més cap al sud i explicaria l'inusual comportament del clima dels darrers anys. 

3. Aquest canvi té conseqüències:
- Ralentitza la velocitat del corrent d'aire i, per tant, la velocitat dels vents és més lenta, de manera que fa que els fenòments meteorològics avancen amb més lentitud i que siguen més extremats i persistents.
- Augmenta l'amplitud de les seues ondulacions, la qual cosa facilita que l'aire polar arribe més cap al sud i el càlid més cap al nord.


Fonts: 
Estudio Asociación Estadounidense para el Avance de la Ciencia.
Agencia Estadounidense Oceánica y Atmosférica