Els dominis climàtics d'Espanya

ELS DISTINTS CLIMES DE LA PENÍNSULA, LOCALITZACIÓ i LES SEUES CARACTERÍSTIQUES


CLIMA ATLÀNTIC o OCEÀNIC atemperat plujós

Localització. Nord peninsular: des de franja litoral de Galícia, cornisa  Cantàbrica fins el nord de la costa Mediterrània.
Factors. Proximitat a l'Atlàntic i latitud.
Precipitacions.Abundants i regulars al llarg de l’any, superiors a 800mm. Màximes en hivern/mínimes en estiu; són menors en zones més allunyades de la costa, en les zones de transició cap al clima mediterrani, on  poden haver fins dos mesos secs.
Temperatures. Hiverns suaus/estius frescos, amb poca amplitud tèrmica entre 10-12ºC. poc contrastades al llarg de l’any per influència termorreguladora del mar. Major amplitud en zones més allunyades del litoral.


CLIMA MEDITERRANI
Localització. Ocupa la  zona més extensa de la  península: interior peninsular, costa mediterrània i les Illes Balears, Ceuta i Melilla. 
Les precipitacions són escasses i irregulars,  entre 800 i 300 mm, amb una marcada sequera estival motivada per la influència del Anticicló de les Açores.  Les precipitacions i temperatures varien entre la costa i l'interior i per la latitud. Les màximes precipitacions es donen en els equinoccis, a excepció de les zones més septentrionals que es produeixen a l'hivern. 
Presenta dos subtipus: mediterrani d'interior i mediterrani costaner.

 -MEDITERRANI D'INTERIOR. Continentalitzat sec d'hiverns freds

Localització. Interior peninsular i Depressió de l’Ebre; és el clima que ocupa major extensió.
Precipitacions. Escasses, entre 800-300 mm anuals. Màximes en hivern i equinoccis. Més abundants en el nord i oest de la zona climàtica degut a les borrasques atlàntiques.
Temperatures: Acusada continentalització per l'aïllament de la influència marina, hiverns freds/estius calorosos. Elevada amplitud tèrmica (> a 16ºC).
Es diferencien vàries zones: submeseta-nord, submeseta-sud, Extremadura i interior d'Andalusia.
- MEDITERRANI COSTANER. Temperat sec d'hiverns suaus


Localització: Costa Mediterrània, des de Girona fins la costa sudatlàntica, Balears, Ceuta i Melilla.
Distinció de subtipus:

-Costa Nord

-Costa central
-litoral Atlàntic andalús

Precipitacions. Escasses i irregulars, entre 300-800 mm. Mínimes en estiu/màximes en l'hivern i equinoccis. Diferències al llarg de la costa: més abundants en la zona litoral nord i costa atlàntica andalusa per estar afectades per les borrasques atlàntiques; menys abundants conforme se descendeix cap al  sud de la costa mediterrània. En les costes mediterrànies les màximes es donen a la tardor per la gota freda.

Temperatures. Amplitud tèrmica moderada (entre 12-16ºC.) Hiverns suaus (mitjanes superiors a 10ºC) i estius calorosos (més de 22ºC). Diferències per latitud: augmenten de nord a sud.
 -CLIMA MEDITERRANI ÀRID


Localització. Sud-est peninsular, des del sud d’Alacant fins Almeria i àrees reduïdes de l'interior.
Factors. El relleu dificulta la influència de les borrasques atlàntiques i la proximitat a Àfrica permet l'arribada de l'aire sec i càlid.

Precipitacions. Escasses <300mm. Forta sequera en estiu.

Temperatures. En el litoral mediterrani hiverns càlids/ estius calorosos, amb mitjanes anuals >18º; en l'interior hiverns freds.

 CLIMA DE MUNTANYA

Localització. En zones muntanyenques a més de 1000 m. Característiques modificades pel clima de la zona.
Precipitacions. Abundants, superiors a
1000 mm, menors en latituds meridionals. Tempestes en estiu en  hivern en forma de neu.


Temperatures. Hiverns freds/estius frescos. Diferéncies per latitud.

 CLIMA CANARI SUBDESÈRTIC o SUBTROPICAL  
Localització: Illes Canàries. 
Factors. La localització en el Atlàntic, propera a la zona subtropical i al continent africà rep influències variades: l'anticicló de les Açores els vents alisis; l'aire sec i càlid africà. El relleu insular modifica el clima (microclima).
Precipitacions.  Molt escasses i irregulars, inferiors a 300mm. En les illes més orientals no superen els 150mm. En les zones més altes i a sobrevent  poden arribar a 1.000mm.
Temperatures. Càlides durant tot l'any, amb una mitjana anual de 20ºC.